Lainansiirto helpottaa yrittäjän henkilökohtaista taloutta
Yrittäjäominaisuudet

Lainansiirto helpottaa yrittäjän henkilökohtaista taloutta

Yrittäjyys vaatii suurta omistautumista omalle työlle, asiakkaille ja liiketoiminnan kehittämiselle. Yrittäjyyteen panostaminen voi usein vaatia myös henkilökohtaisia uhrauksia sekä ajallisesti että rahallisesti. Omat henkilökohtaiset varat voivat olla monilla yrittäjillä täysin sijoitettuina omaan yritystoimintaan, sillä yrityslainaa voi olla vaikeaa saada varsinkin silloin, jos kyseessä on vasta perustettu yritystoiminta, jolla ei vielä ole juurikaan liikevaihtoa.

Vaikka yrityksen perustaminen tarjoaa monia pienempiä ja suurempia onnistumisen hetkiä, on kyseessä myös taloudellisesti riskialtis päätös, jos liiketoimintaan joutuu sijoittamaan suuria summia rahaa. Erityisesti ensimmäisten vuosien aikana monet yritykset tekevät pelkkää tappiota, jolloin yrittäjän henkilökohtainen talous voi ajautua todelliseen epätasapainoon. Yksi merkittävimmistä syistä heikkoon henkilökohtaiseen taloudelliseen tilanteeseen onkin liian monen lainan lyhentäminen samanaikaisesti, sillä pelkästään näiden lainojen korkokulut voivat merkitä jopa satojen eurojen edestä turhia kustannuksia.

Miksi lainaa kertyy liikaa?

Se, miksi lainoja kertyy liikaa, voi olla useita eri syitä. Myös yrittäjän tapauksessa lainaa on voinut kertyä liikaa jo ennen liiketoiminnan aloittamista. Kynnys pienen ja niin kutsutusti “harmittoman” lainan ottamiselle on laskenut paljon, sillä tänä päivänä lainaa on helppo hakea verkossa. Ennen nykyisten korkokattojen ja muiden säädösten voimaantuloa jopa muutamien kymppien arvoisten pikavippien korkokulut saattoivat paisua moninkertaisiksi lainasummaan verrattuna. Kulutusluottojen, joustolainojen, osamaksujen ja luottokorttivelan kerryttäminen on saattanut monilla jatkua jopa vuosien ajan, sillä uutta lainaa on haettu ennen kuin entiset on edes ehditty maksaa pois.

Lainan hakemisen helppous ei luonnollisesti merkitse sitä, että lainaa kannattaa kaikissa tapauksissa ottaa. Yleensä liian monen eri lainan kertyminen voi olla merkki siitä, että lainan hakemista ei ole suunniteltu kunnolla ja lainaa on haettu ilman takeita siitä, että sen pystyy maksamaan ajoissa takaisin. Juuri netistä haettavien vakuudettomien lainojen korkokulut saattavat nousta kohtuuttoman suuriksi, jos lainoja ei vertailla eikä lainan takaisinmaksua suunnitella huolellisesti.

Miten lainakierteestä on mahdollista päästä eroon?

Jos oma henkilökohtainen talous on epätasapainossa, tämä heijastuu usein myös yritystoimintaan. Sen lisäksi, että yritystoiminnasta saatu mahdollinen tulo uppoaa lainakuluihin, velkataakka ei anna mielelle rauhaa, jolloin jatkuva huoli ja stressi lainojen lyhentämisestä vaikuttaa omaan jaksamiseen. Talousvaikeuksien kanssa saatetaan jäädä helposti yksin, mutta on tärkeää, että apua pyritään hakemaan ajoissa.

Lainakierteestä irti pääseminen ei ole helppoa, mutta siihen on eri keinoja. Yksi toimiva tapa helpottaa omaa velkataakkaa on lainansiirto parempaan pankkiin, jonka ansiosta voidaan hakea edullisempaa lainaa ja maksaa tällä vanhat kalliit luotot ja velat pois. Vaikka uuden lainan ottaminen ei välttämättä tulisi mieleenkään, voi kalliiden pienlainojen yhdistäminen yhdeksi suuremmaksi lainaksi tuoda taloudelliseen tilanteeseen merkittävää säästöä.

Lainansiirto parempaan pankkiin toimii käytännössä siis niin, että lainaa haetaan toisesta pankista, jolloin lainalle on mahdollista neuvotella edullisempi korko. Selvää säästöä lainansiirto tuo jo siinä mielessä, että yhden lainan korkokulut ovat yleensä useamman eri lainan yhteenlaskettuja korkokuluja edullisemmat. Esimerkiksi pelkkiä tilinhoitokuluja voi kertyä useammasta lainasta kymmeniä euroja kuussa, kun taas yhdessä lainassa ne ovat yleensä muutaman euron.

Kun vanhat kalliit lainat maksetaan uudella lainalla pois, jäljelle jää enää yksi laina. Tämä auttaa myös selkeyttämään omia kuukausittaisia menoja. Lainansiirto voi auttaa myös löytämään uudelle lainalle joustavammat lainaehdot sekä paremman maksuaikataulun, joiden ansiosta oma henkilökohtainen talous on helpompi saada takaisin tasapainoon.

Samalla tapaa myös lainansiirtoon tarkoitettuja lainoja kannattaa aina vertailla. Lainavertailun avulla on mahdollista selvittää, mistä pankista lainaa saa kaikkein edullisemmin. Lainavertailu on luotettava ja turvallinen tapa selvittää edullisin lainantarjoaja, sillä lainahakemuksen täyttäminen ei sido ottamaan lainaa, ja lainan hakeminen on lainavertailun kautta täysin maksutonta.