Liike-elämän etiikka ohjaa tuottoisaa liiketoimintaa
Yrittäjäominaisuudet

Liike-elämän etiikka ohjaa tuottoisaa liiketoimintaa

Oletko toiminut yrittäjänä kauan vai oletko perustamassa mieleistäsi yritystä juuri nyt? Miten tulit valinneeksi juuri sen alan, jossa nyt työskentelet? Minkälaisia arvoja yritykselläsi on, ja miten arvomaailma näkyy yrityksesi tuotteissa sekä toiminnassa? Edellä siis kysymyksiä, joita jokainen yrittäjä joskus mielessään pohtii. Tiedät varmaankin, että liike-elämään kuuluvia arvoja ja käyttäytymismalleja kutsutaan yleisesti liike-elämän etiikaksi. Mitä liike-elämän etiikka itsessään tarkoittaa, tutustutaan siihen seuraavaksi.

Liike-elämän etiikka tarjoaa valmiit käyttäytymismallit

Sana “etiikka” tarkoittaa siveellistä ja tyyntä luonteen laatua. Kreikan kielen sana “ethos” voi tarkoittaa myös paikallista käytäntöä tai yleisesti omaksuttua käyttäytymistapaa. Liike-elämässä ammattietiikan pääasiallinen tarkoitus on kertoa, että minkälainen toiminta on oikeaa ja sopivaa. Liike-elämän etiikka ohjaa oikeiden käyttäytymismallien lisäksi myös menestykseen ja voiton maksimointiin.

Liike-elämään kuuluu aina myös moraali. Yrittäjä voi esimerkiksi tukea paikallista urheiluseuraa tai lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Yrityksen pitää tuottaa voittoa, jotta se takaisi olemassaolonsa myös jatkossa, mutta kuitenkin sen pitää ottaa huomioon myös muiden etu esimerkiksi hyväntekeväisyyteen lahjoittaessaan.

Yrittäjä on aina vastuussa liiketoimintamallistaan, joka pitää sisällään myös erilaisia ammattiin kuuluvia hyveitä. Hyveistä tunnetuimpia ovat rehellisyys, tuottavuus, oikeudenmukaisuus, ammattiylpeys ja riippumattomuus. Yrittäjä tekee parhaansa ammattitaidon, koulutuksen ja kaiken sen kokemuksen avulla, jonka hän on vuosien kuluessa saavuttanut.

Joskus on mukavaa juhlia yhdessä

Joskus yrittäjän pitää myös rentoutua. Yrittäjä rentoutuu moraalisesti oikealla tavalla, kun hän kutsuu mukaan juhlimaan myös liikkeen työntekijät. Sama sääntö pätee aina, on sitten kysymys pienestä tai suuresta yrityksestä.

Yrityksen työntekijät ovat ahkeran työnsä ohella ansainneet juhlansa, kuten kauppiaskin. Yrityksen juhliin voi valmistautua selaamalla verkossa partyking.fi -sivustoa, josta löytyy kaikki tarpeellinen mukavan juhlan aikaansaamiseksi. Onko kysymyksessä vaikkapa naamiaiset, joten miksi et silloin pukeutuisi mieleiseesi asuun todella helposti tilaamalla sen netistä

suositusta partyking.fi -myymälästä.

Baari- ja juhlatarvikkeet, karamellit, jäätelöt ja virvoitusjuomat, asusteet, hatut, kengät sekä maskeeraustarvikkeet ovat saatavissa kaikkina vuorokauden aikoina kätevästi partyking.fi -nettikaupasta.

Yrityksen omat eettiset periaatteet

Yritys voi asettaa toiminnalleen omat liiketoimintaa ohjaavat periaatteensa. Periaatteet kerrotaan uudelle tulevalle työntekijälle jo hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista, sillä koko henkilökunta sitoutuu yleisesti eettisten periaatteiden noudattamiseen. Vuosittain voidaan aina myös palkita periaatteita hyvin soveltanut työntekijä, malliksi muille. Jokainen henkilökuntaan kuuluva sitoutuu yleisesti allekirjoituksellaan noudattamaan sovittuja periaatteita. Yrityksen moraaliset periaatteet voivat olla vaikka seuraavanlaisia:

  • Voimassa olevan suomalaisen lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten tarkka noudattaminen.
  • Yritys henkilökuntineen sitoutuu toimimaan kaikissa olosuhteissa oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti.
  • Yrityksessä kunnioitetaan yrityksen hallintoa ja työtovereita. Yritys voi kieltää kaikenlaisen häirinnän, kiusaamisen, syrjinnän ja uhkailun.
  • Yritys ei milloinkaan hyväksy lapsi- tai pakkotyövoiman käyttöä missään olosuhteissa.
  • Yritys on luotettava ja arvostettu yhteistyökumppani, joka toimii aina hyvien liikemiestaitojen- ja tapojen mukaisesti.
  • Yritys noudattaa aina hyvää ja järkevää hallintotapaa eikä koskaan hyväksy minkäänlaisten lahjusten ottamista tai antamista.
  • Yritys haluaa kehittää tuotteitaan ja toimintatapojaan ympäristöystävälliseen suuntaan.
  • Yritys panostaa aina ensiluokkaiseen turvallisuuteen arvioimalla, hallitsemalla ja tunnistamalla etukäteen mahdolliset vaaraa aiheuttavat tekijät esimerkiksi tuotannossa.
  • Yritys viestii aina kunnioittavasti, selkeästi, vastuullisesti ja avoimen rehellisesti.

Yleisesti ottaen liike-elämässä halutaan noudattaa samoja sääntöjä kuin elämässä muutenkin. Rehellisyys, arvostus ja oikein tekeminen korostuvat aina päällimmäisinä jokaisessa tuottoisassa liiketoiminnassa.