Kevytyrittäjyys: Yksi yrittäjyyden tuoreimmista muodoista
Yrittäjäominaisuudet

Kevytyrittäjyys: Yksi yrittäjyyden tuoreimmista muodoista

Kiinnostaisiko sinua kokeilla liikeideaasi yrittäjänä, mutta et ole vielä valmis laittamaan omaa yritystäsi pystyyn? Vai oletko kenties hiljalleen kasvattamassa asiakaskuntaa esimerkiksi freelancerina? Tällöin kevytyrittäjyys voi olla sinun juttusi. Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin kevytyrittäjyyden konseptia.

Kevytyrittäjyydestä

Miten kevytyrittäjyys eroaa tavallisesta yrittäjästä? No, aloitetaan byrokratiasta. Tavallisen yrityksen pystyttämiseksi sinun on rekisteröitävä yrityksesi esimerkiksi toiminimenä tai osakeyhtiönä. Tämän mukana tulee suuri vastuu, sillä sinun on vastattava yrityksesi verotuksesta, tilittämisestä, laskutuksesta ja muista tärkeistä paperihommista, tai vastaavasti palkattava joku muu näihin tehtäviin. Usein yritys edellyttää myös jonkin verran pääomaa, johon yrittäjä voi sitoutua joko omilla säästöillään tai lainarahalla.

Yrittämiseen liittyy monia riskejä ja paljon vastuuta. Siksi kaikki eivät halua loikata suoraan yrittäjyyden maailmaan esimerkiksi sen vuoksi, ettei olla varmoja oman liikeidean toimivuudesta tai yrittäjyys voi olla myös osa-aikaista. Tällöin kevytyrittäjyys voi toimia sopivana ratkaisuna, sillä se tarjoaa välineet oman yritysidean testaamiseen ja asiakaskunnan hankintaan, mutta samalla omaa yritystä ei tarvitse perustaa.

Kevytyrittäjänä toimitaan erillisen laskutusfirman listoilla. Voit jatkaa yrittämistä täysin samaa rataa, mutta laskutat tällöin laskutusfirman kautta. Laskutusfirma veloittaa laskuista oman välityspalkkionsa, mutta samalla se ottaa vastuun myös kaikista tarvittavista paperihommista, kuten verotuksesta ja palkanmaksuista.

Kevytyrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjänä olemista, sillä se ei vaadi alkupääomaa eikä sijoituksia, eikä laskutusfirma veloita palveluistaan silloin, jos toimeksiantoja ei ole. Tästä syystä kevytyrittäjyys soveltuu erinomaisesti myös osa-aikaisille yrittäjille tai niille, jotka tekevät kokopäivätyön tai opintojen ohella vain hyvin satunnaisia työkeikkoja. Kevytyrittäjyys sopii erinomaisesti myös niille, joilla on useampia toimeksiantoja eri asiakkaille. Laskutusfirman kautta on mahdollista lähettää laskuja myös ulkomaille suuntautuville toimeksiannoille.

Kevytyrittäjyys tarjoaa parhaimmillaan monipuoliset työkalut omien siipien kokeilemiseksi. Koska kevytyrittäjäksi lähteminen ei edellytä riskinottoa, rahallisia menetyksiä ei synny, vaikka liikeidea ei ottaisikaan tulta alleen – ainakaan heti. Kevytyrittäjyyden ansiosta voit aloittelevana yrittäjänä keskittyä juuri siihen tärkeimpään, eli oman liiketoiminnan kehittämiseen sillä aikaa, kun alan ammattilainen hoitaa byrokratian ja muut tarvittavat paperihommat!