Hyvä liiketoimintasuunnitelma on kaiken A ja O
Vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle

Hyvä liiketoimintasuunnitelma on kaiken A ja O

Voidaksesi aloittaa tuottavan yritystoiminnan tulee sinulla olla hyvä yritys- eli liiketoimintasuunnitelma. Hyvin suunnitellun sanotaan usein olevan jo puoliksi tehty, mutta yritystä suunniteltaessa voidaan sanoa, että hyvä liiketoimintasunnitelma on kaiken A ja O. Annamme tässä muutamia vinkkejä oman liiketoimintasuunnitelmasi laatimista varten sekä kerromme, kuinka saat kuulla asiantuntijan ajatuksia omaista yrityssuunnitelmastasi ja -haaveistasi.

Liiketoimintasuunnitelman aakkoset

Liiketoimintasuunnitelma eli LTS luo yritysideallesi pohjan ja suunnan. Netistä löytyy myös hyviä pohjia, joiden avulla pääset oman liiketoimintasuunnitelmantekemisessä alkuun. Tärkeää on, että LTS antaa suuntaa yrityksesi ideasta ja joka kuvaa jäsennellysti tulevan yrityksesi toimintaa ja toiminnan laajuutta. LTS auttaa myös arvioimaan yritystoiminnan kannattavuutta.

Laatiessasi omaa liiketoimintasuunnitelmaasi pyri olemaan realistinen. Kartoita yrityksesi tulevaan toimintaan sidoksissa olevia kuluja ja mieti tulevaa budjettiasi. Suunnittele konkreettisesti, kuinka aiot tehdä toiminnastasi kannattavaa.

Mieti suunnitelmassasi mistä saat asiakkaita ja mistä he tulevat. Määritelle miksi asiakkaasi ostaisivat tuotteitasi tai palveluitasi. Rahoitus ja asiakaskartoitus ovat LTS:n tärkeimmät ja keskeiset sisällöt.

Miksi lts kannattaa tehdä?

LTS auttaa uutta yrittäjää hahmottamaan entistä tarkemmin oman yritysideansa ydinsisältöä ja pohtimaan yrityksensä vahvuuksia, mahdollisuuksia, uhkia sekä mahdollisuuksia siten, että kaikki tulee kirjattua paperille ylös. Prosessin jälkeen yrittäjällä on siis mustaa valkoisella siitä, millaista yritystoimintaa hän on aloittamassa ja mihin suuntaan hänellä on tarkoitus toimintaansa viedä. On hyvä pohtia ja kyseenalaistaa omia suunnitelmia. Samalla on mahdollista löytää ratkaisuja sellaisiin asioihin, jotka ovat tähän mennessä olleet avoimia.

Jos haet yrityksellesi rahoitusta, vaativat monet yritysrahoittajat, että sinulla on valmis lts. Saatat tarvita suunnitelmaa myös asioidessasi muidenkin yritystoiminnan asiantuntijoiden kanssa. Esimerkiksi yritysneuvonnassa, johon jokaisen aloittelevan yrittäjän kannattaa ottaa osaa, lts luo pohjan keskustelun aloittamiselle ja se auttaa sinua osoittamaan mahdollisille rahoittajille sekä vaikkapa yritysneuvojalle, että olet tosissasi yritysideasi kanssa. Jos asetut rahoittajien asemaan, ymmärrät nopeasti, ettei kukaan lähde rahoittamaan hankkeita, joiden suunnittelu on hoidettu puolivillaisesti. Tästä syystä kannattaa kirjata oma lts ylös mahdollisimman tarkasti ja harkitusti.

Ota lts mukaan tavatessasi yritysneuvoja

Jokaisen aloittelevan yrittäjän kannattaa hyödyntää upea heille tarjottava etu – maksuton yritysneuvonta, johon jokaisella suomalaisella yritystoiminnan aloittamisesta haaveilevalla on oikeus. Neuvonnan aikana suunnitelmasi käy läpi asiantuntijan seulan ja näet pian, onko suunnitelmastasi mihinkään. Asiantuntija osaa katsoa suunnitelmaasi aivan toisenlaisista näkökulmista kuin yrittäjä, joka on kirjoittanut suunnitelman omalla sydänverellään. Hän yleensä näkee hyvin pian, onko suunnitelmasi toteuttamiskelpoinen vai ei.

Tapaamisen aikana arvioidaan yleensä suunnitelmasi vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Tässä vaiheessa SWOT-analyysi tuleekin tavallisesti tutuksi. Yksinkertaisuudessaan analyysi käsittää nelikentän, johon kirjataan ylös edellä mainitut vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Näin ne voidaan nostaa tarkempaan tarkasteluun ja niistä voidaan keskustella lähemmin yhdessä asiantuntevan yritysneuvojan kanssa. Jos yritysneuvoja on sitä mieltä, että laatimasi lts on toteuttamiskelpoinen, saatat olla myös oikeutettu saamaan starttirahaa yrityksesi perustamisen tueksi. Starttiraha ei ole suuren suuri, mutta se voi auttaa turvaamaan toimeentulosi siinä vaiheessa, kun yrityksesi ottaa ensiaskeleitaan. Myös tästä syystä on tärkeää, että sinulla on hyvin laadittu lts.