Suosi ympäristöystävällisiä ja eettisiä yritysideoita
Yritysideoita

Suosi ympäristöystävällisiä ja eettisiä yritysideoita

Tällä hetkellä on erityisen trendikästä olla ympäristöystävällinen ja eettinen kuluttaja. Tämä on hyvä tiedostaa pohtiessasi omaa yritysideaasi, sillä myös tältä pohjalta on hyvä lähteä sitä rakentamaan.

Ympäristöystävällisiä ideoita

Esimerkiksi mahdollisimman lähellä tuotetut tuotteet ovat kaukaa rahdattuja tuotteita ympäristöystävällisempiä. Ehkäpä tässä olisi ideanmurunen oman yritysideasi pohjaksi.

Muovin vähentäminen on nykytrendi. Esimerkiksi kestovaipat ja -siteet auttavat vähentämään muovijätettä ja voivat olla hyvän yritysidean pohja. Kauniit kuosit ja käsintehdyt tuotteet houkuttelevat ympäristötietoisia äitejä. On järkyttävää, kuinka paljon muovijätettä jo yhden vauvan vauva-aikana syntyy, jos vauva käyttää kertakäyttövaippoja.

Myös erilaiset käsintehdyt kosmetiikka- ja hunajatuotteet ovat suosittuja. Ehkäpä voisit valmistaa kauniita kylpytuotteita tai vaikkapa näyttäviä käsintehtyjä saippuoita. Lush on hyvä esimerkki siitä, kuinka käsintehdyistä saippuoista ja muista kylpytuotteista voi tulla huippusuosittuja. Moni kaipaa arkeensa pientä luksusta ja vaikkapa käsintehty kaunis ja ihanalta tuoksuva kylpytuote voi auttaa sitä tuomaan omaan kylpyhuoneeseen melko pienellä rahalla.

Kierrätys on juuri nyt erittäin suosittua ja voi tarjota monenlaisia yritysideoita. Ehkäpä voisit perustaa vaikkapa oman lastentarvikekirpputorin tai vaikkapa lemmikkieläinten tarvikkeisiin erikoistuneen kirpputorin? Tai ehkäpä voisit perustaa netissä toimivan kirpputorin. Vähän käytetty -verkkokirpputori on hyvä esimerkki siitä, kuinka yritysidea voidaan perustaa ympäristöystävällisyyden varaan. Yrityksen idea on nerokas. Tällä kirpputorilla myyjät lähettävät tuotteet myytäväksi Vähän käytetty -palvelun keskusvarastolle. Vähän käytetty huolehtii niiden toimittamisesta asiakkaille ja myyntituottojen tilittämisestä myyjille. Asiakkaan kannalta on hyvä, että samalla postimaksulla ja vaivalla hänen on mahdollista tilata tuotteita kerralla monelta myyjältä. Tämä tekee käytettyjen tuotteiden ostamisesta entistä mielekkäämpää ja sujuvampaa.

Eettisyys on pop

Nykykuluttajat ovat entistä tietoisempia siitä, miten heidän kulutusvalintansa vaikuttavat toisiin ja entistä eettisemmät ratkaisut ovatkin entistä suositumpia. Ehkäpä voisit tarjota kuluttajille erityisen eettisiä tuotteita tai palveluita ja brändätä tuotteesi tai palvelusi juuri eettisyyden varaan? Esimerkiksi kehitysmaihin on alettu tehdä entistä eettisempiä matkoja, joista kehitysmaiden alkuperäiset asukkaat hyötyvät mahdollisimman paljon. Toisinaan länsimaiset turistit nimittäin matkustavat köyhiin maihin nauttiakseen mahdollisimman edullisesta lomasta välittämättä juurikaan siitä, ettei tästä jää paikallisille asukkaille käteen juuri mitään. Nykykuluttajista moni kuitenkin haluaa myös matkustaessaan toimia mahdollisimman eettiseltä pohjalta välttäen kaikenlaista riistoa.

Myös esimerkiksi eläimiin kohdistuvaa riistoa tulee välttää kaikin mahdollisin tavoin. Eettinen toiminta voi osaltaan myös auttaa heikossa asemassa olevia eläimiä vaikkapa lahjoittamalla osan tuloistaan eläinten parissa tehtävään hyväntekeväisyystyöhön. Esimerkiksi kehitysmaissa tehtävä eläinsuojelutyö tarvitsee varoja, jotta sen kautta voitaisiin auttaa heikossa asemassa olevia katukoiria ja -kissoja. Näissä maissa jo pienilläkin lahjoituksilla on merkitystä, sillä jo pienillä summilla voidaan saada aikaan suuria tekoja.

Ehkäpä voisit myydä kehitysmaissa tuotettuja tuotteita vaikkapa verkkokaupassasi varmistuttuasi ensin, että kehitysmaalainen tuottaja saa valmistamistaan tuotteista reilun hinnan, jolla hän pystyy elämättämään itsensä ja perheensä, ja että hänen työolosuhteensa ovat turvalliset ja muutoinkin inhimilliset. Esimerkiksi kauniit käsintehdyt matot sopivat hyvin myös monen suomalaisen sisustukseen tuomaan siihen annoksen väriä ja persoonallisuutta. Samalla voisit kertoa asiakkaillesi mielenkiintoisia tarinoita kehitysmaasta, josta tuotteesi tulevat ja saada heidät kenties kiinnostumaan myös maata kohtaan tehtävästä hyväntekeväisyydestä.