Kuinka kierrätyksestä voi luoda oman yritysidean?
Yritysideoita

Kuinka kierrätyksestä voi luoda oman yritysidean?

Kierrätys on tärkeää monesta syystä. Ensinnäkin se auttaa säästämään luonnonvaroja. Toiseksi se auttaa vähentämään syntyvän jätteen määrää. Joitakin vuosikymmeniä sitten esimerkiksi käytettyjen vaatteiden käyttäminen saatettiin helposti nähdä merkkinä köyhyydestä. Nykyisin kierrättäminen nähdään yleensä trendikkäänä ja kulutustietoisena valintana, jota ei tarvitse lainkaan hävetä.

Luo oma kirpputorisi tai second hand -liikkeesi

Jos kierrättäminen on oma juttusi, kannattaa harkita oman kirpputorin tai second hand -liikkeen perustamista. Kivilalkaliikkeen perustaminen maksaa melko tavalla, ainakin jos liike sijaitsee keskeisellä paikalla, jossa sen melkeinpä tulee sijaita, jotta se houkuttelisi paikalle riittävästi asiakkaita. Tästä syystä kannattaakin harkita kirpputorin tai second hand -liikkeen perustamista verkkoon. Vähän käytetty -palvelu on oivallinen esimerkki siitä, ettei tämä ole suinkaan mahdoton ajatus.

Kunnosta vanhasta uutta

Jos olet taitava käsistäsi, osaat ehkä kunnostaa vanhoista tavaroista uusia. Joitakin rikkinäisiä tai kuluneita tuotteita voit saada kunnostettavaksi jopa täysin ilmaiseksi, jolloin saat niistä hyvän katteen, jos onnistut kunnostamaan ne niin, että asiakkaasi kiinnostuvat niistä ja ostavat niitä. Verhoile esimerkiksi vanhat ja kuluneet huonekalut trendikkäilllä kankailla tai tuunaa rikkinäisistä vaatteista uusia. Eräässä kierrätysliikkeessa pukukopin verhot oli ommeltu vanhoista farkuista, mikä ei ollut lainkaan hullumpi idea, vaan näytti hauskalta ja trendikkäältä. Vanhoista liinavaatteista on mahdollista tehdä matonkudetta, josta voi helposti valmistaa vaikkapa trendikkäitä virkattuja mattoja – lähes ilmaiseksi! Tässäkin asiassa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Perusta lainaamo tai vuokraamo

Läheskään kaikkea ei tarvitse ostaa itselle omaksi ja nykykuluttajat tietävät tämän. Erilaiset lainaamot ja vuokraamot ovatkin nyt suosittuja. Esimerkiksi vanhojenpäivän lähestyessä monet vanhemmat laskevat kuumeisesti kuluja, joita tämä päivä aiheuttaa, etenkin tyttöjen keskuudessa. Toisaalta tyttären kuluissa ei haluttaisi säästellä, toisaalta lähes tähtitieteelliset kulut hirvittävät. Eräs nuori naisenalku oli huomannut tässä piilevän oivallisen yrityssauman ja perustanut vanhojentanssipukujen vuokraamon. Hän pyrki hankkimaan pukuja pikkuhiljaa ja olikin jo ehtinyt kerätä kivan kokoelman. Näissä puvuissa on vielä sekin hyvä puoli, että pukujen kokoa voi usein säätää useammankin koon verran. Näin yksi puku sopii useamman kokoisille. Toinen hyvä vaihtoehto vuokrauksen suhteen ovat hääpuvut, joita moni toivoo tarvitsevansa elämässään vain sen yhden ainoan kerran ja jotka maksavat uusina melkoisesti.

Lasten lelut ja tarvikkeet ovat tuoteryhmä, joka jää helposti pieneksi tai joista lapsi kasvaa nopeasti ohi. Tästä syystä näiden tuotteiden parissa toimiva lainaamo tai vuokraamo voi olla hyvä idea. Lainaamalla leluja lapsi saa edullisesti aina juuri sellaisia leluja, joita kussakin kehitysvaiheessaan tarvitsee eikä perheen tarvitse lapsen ohitettua kyseinen vaihe pohtia, minne lapsellisiksi jääneet lelut voisi kierrättää. Vuokraamo ottaa nimittäin lelut takaisin. Nykyisin myös autoja vuokrataan tai liisataan melko yleisesti. Autojen yhteiskäyttökin on yleistymässä.