Suhtaudutko yritysideaasi intohimoisesti?
Yrittäjäominaisuudet

Suhtaudutko yritysideaasi intohimoisesti?

On tärkeää, että suhtaudut yritysideaasi intohimoisesti. Se auttaa sinua jaksamaan ponnistellessasi eteenpäin. Kun itse nautit siitä mitä teet ja tiedät, mistä puhut, on sinun tavallista helpompaa saada vakuutettua myös muut siitä, että kyseessä on loistoidea. Ei olekaan hullumpi idea luoda omaa yritysideaa oman harrastuksen tai mielenkiinnon kohteen pohjalta.

Harrastuksesta työksi

Yllättävän moni yrittäjä on siitä onnellisessa asemassa, että he ovat onnistuneet luomaan rakkaasta harrastuksestaan työn, jossa he voivat tehdä päivästä toiseen juuri siitä mistä pitävät. Esimerkiksi koiraharrastuksesta saattaa tulla työ perustaessasi vaikkapa koirahoitolan tai koirakoulun. Tällöin pääset toteuttamaan ominta itseäsi ja käyttämään harrastuksen kautta kertynyttä kokemustasi sekä taitojasi.

Sukelluskoulut, joita yllättävän moni suomalainen on perustanut esimerkiksi Thaimaahan, ovat oivallinen esimerkki oman harrastuksen pohjalta perustetuista yrityksistä. Tällainen toiminta voi olla yllättävän suosittua, varsinkin, jos yrittäjästä itsestään näkee, että hän nauttii siitä mitä tekee ja on mies tai nainen paikallaan. Mikäpä olisikaan upeampaa kuin sukeltelu Thaimaan upeissa vesissä, jos siitä vielä maksetaankin?

Muista, että vaikka yritysidea olisikin intohimosi, voit silti palaa loppuun

Vaikka yrityksen liikeidea perustuisikin asialle, johon suhtaudut intohimoisesti ja jota olet harrastanut pitkään, kannattaa kuitenkin muistaa, että myös tällaisessa tilanteessa on mahdollista kokea burn out ja palaa loppuun. Tällaisessa tilanteessa yrittäjä saattaa kokea burn outistaan tavallista enemmän syyllisyyttä ja häpeää, sillä moni saattaa tuntua ajattelevan, kuinka loppuunpalaminen on mahdollista tilanteessa, jossa yritystoiminta tapahtuu oman harrastuksen parissa. Tällaisiin tunteisiin ei kuitenkaan ole mitään syytä.

On hyvä muistaa, että vaikka yritysidean pohjalla olisikin oma rakas harrastus, et ole yrittäjänä harrastamassa, vaan ohjaamassa ja opastamassa muita. Jo pelkästään tähän liittyvä vastuu on niin suuri, että se voi aiheuttaa stressiä sekä riskiä loppuunpalamisesta. Lisäksi on syytä muistaa, että vaikka jotain asiaa rakastaisikin syvästi, on joskus hyvä tehdä myös jotakin muuta. Muutoin vaarana on kyllästyminen. Lisäksi on hyvä muistaa, että varsinaisen perustyönsä lisäksi yrittäjällä on myös monia muita vastuita, jotka liittyvät esimerkiksi yrityksen verotukseen ja jotka aiheuttavat oman huolenaiheensa.