Olisiko minusta yrittäjäksi?
Yrittäjäominaisuudet

Olisiko minusta yrittäjäksi?

Haaveiletko yrittäjyydestä mutta epäröit pystyisitkö siihen todella? Olemme koonneet tähän artikkeliin asioita, joita kannattaa pohtia, jos itsensä työllistäminen yrittäjänä kiinnostaa. Toivomme, että artikkelista on sinulle apua omiin pohdintoihisi.

[IMAGE=fTzPKldrZnMI.jpg]

Uskotko omiin kykyihisi?

Yrittäjänä on ensiarvoisen tärkeää uskoa itseensä ja omiin kykyihisi. Voidaan jopa kysyä, että ellet sinä itse usko itseesi, niin kuinka voisit ikinä saada muitakaan vakuuttumaan siitä, että juuri sinuun ja sinun ammattitaitoosi kannattaa panostaa? Terveellä pohjalla oleva itseluottamus onkin tärkeä yrittäjäominaisuus, jota ilman yrittäjänä on vaikea menestyä tai pärjätä edes joten kuten.

Oletko riittävän sinnikäs ja päämäärätietoinen?

Yrittäjyys vaatii runsaasti sinnikkyyttä ja päämäärätietoisuutta. Yrittäjänä toimiminen ei todellakaan ole aina ruusuilla tanssimista, vaan se sisältää niin ylä- kuin alamäkiäkin. Ensimmäisistä vastoinkäymisistä ei saa pelästyä, vaan omaan yritysideaan on uskottava siinäkin vaiheessa, kun vain harva tuntuu siihen uskovan.

Monen mielestä yrittäjyydessä on parasta juuri se, ettei kukaan hengitä niskaan ja yrittäjä toimii itse omana pomonaan. Tämä vapaus on kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä samalla kun yrittäjänä toimiminen on vapaata, pitää se sisällään myös runsaasti vastuuta. Työtä on tehtävä silloinkin, kun ei oikein huvittaisi ja itse asiassa monet yrittäjät huomaavatkin ainakin yrityksensä alkuvaiheessa työskentelevänsä jo ihan liiankin paljon.

Onko epävarmuuden sietokykysi riittävän hyvä?

Epävarmuuden sietokyky on yksi yrittäjän tärkeimmistä ominaisuuksista. Yrittäjänä työtehtäväsi vaihtelevat päivästä toiseen ja joudut ottamaan useita erilaisia rooleja. Et aina tiedä etukäteen, mitä tuleva työpäivä tai -viikko pitää sisällään. Myös negatiivisiin yllätyksiin tulee olla varautunut. Jos nautit tasaisesta elämästä etkä kestä yllätyksiä ja muuta epävarmuutta kovin hyvin, ei yrittäjyys välttämättä ole sinun juttusi.

Onko sinulla riittävän hyvä yritysidea?

Hyvä yritysidea luo pohjan koko yritystoiminnallesi. Onkin tärkeää, että yritysideasi on riittävän hyvä ja toteuttamiskelpoinen, jotta sen varaan on mahdollista rakentaa menestyvää yritystoimintaa. Yritysidea saattaa olla esimerkiksi kiinteistöihin investoimista, kuten https://tessin.com/fi/-sivuston yritysidea. Erilaiset yrittäjäkurssit ja -hautomot voivat olla hyviä lähteitä inspiraation saamiseksi ja oman yritysidean muokkaamiseksi.

Omaa yritysideaa voi arvioida myös suositun SWOT-analyysin avulla. Tässä nelikenttäisessä analyysissa arvioidaan ideasi vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia ja yksinkertaisuudestaan huolimatta SWOT on yllättävän tehokas apuväline yritysidean arvioimiseen. Älä myöskään unohda, että sinulla on oikeus ja mahdollisuus hyödyntää paikkakuntasi yritysneuvojan vinkkejä yritysideasi arvioimisessa ja muokkaamisessa. Jopa Antti Rinteen on väitetty soveltaneen SWOT-analyysin periaatteita poliittisessa toiminnassaan – tosin kaikkien mielestä Rinne ei onnistunut tässä kovin vakuuttavasti.

Onko ammattitaitosi riittävän hyvä?

Etenkin yksityisyrittäjän kohdalla on äärimmäisen tärkeää, että oma ammattitaito on riittävän hyvä yrittäjäksi ryhtymistä silmällä pitäen. Yrityksesi menestys rakentuu ammattitaitosi varaan, joten sinulla on oltava riittävästi asioita, joiden varaan rakentaa. Usein on hyvä hankkia edes jonkin verran työkokemusta toisen palveluksessa ennen kuin perustaa oman yrityksen. On myös hyvä, jos sinulla on alan koulutus lisäämässä uskottavuuttasi asiakkaiden ja sidosryhmien keskuudessa. Työkokemuksen, koulutuksen ja ammattitaidon ohella on tärkeää, että tunnet riittävää intohimoa valitsemaasi alaa kohtaan.

Onko sinulla busines-silmää ja liikemiesvainua?

Yrittäjänä toimiminen vaatii jonkin verran busines-silmää ja liikemiesvainua. On tärkeää, että osaat vakuuttaa asiakkaasi ammattitaidostasi, pitää asiakkaistasi ja muista sidosryhmistäsi huolta ja että vainuat hyvät businestilaisuudet ennen muita.